KARIPAP PUTAR PILIHAN




Bahan Inti:

1 labu bawang besar (dicincang)
300 gm daging/isi ayam (dicincang)
1 tangkai daun kari
3 sudu besar rempah kari air secukupnya (untuk mengempuk daging)
350 gm kentang (didadu)
1 pokok daun sup (hiris halus)
garam secukupnya 

Cara membuatnya:
 

1. Jerang enam bahan pertama serta garam di dalam kuali.
2. Kacau sekali-sekala hingga daging dan kentang empuk. Kuahnya biar pekat.
3. Masukkan daun sup dan kacau rata kemudian angkat. Biar sejuk. 

Bahan Kulit (A):
 

450 gm tepung serbaguna
½ sudu kecil garam
3 sudu besar lemak sayur
230-240 ml air 

Bahan Kulit (B):
 

250 gm tepung serbaguna
¼ sudu kecil garam
150 gm marjerin


Cara membuatnya:
1. Untuk A. Bancuh tepung, garam dan lemak sayuran. Masukkan sedikit demi sedikit air, uli perlahan. Bentukkan 25 bebola.
2. Untuk B. Uli tepung, garam dan marjerin hingga sebati. Bentukkan 25 bebola kecil. Masukkan setiap satu ke dalam A.
3. Canai setiap bebola memanjang dan nipis, gulungkan kemas.
4. Canai semula memanjang, gulungkan sekali lagi dan potong dua.
5. Leperkan setiap satu, canaikan bulat. Terbalikkan dan isikan intinya. Kemudian kelim tepinya. Goreng hingga keperangan.


Sumber: 
http://norzailina.blogspot.com

Doa Pembuka Hati

* Daftar untuk menerima artikel terkini melalui emel*